80 procent av alla intryck kommer via ögonen. Därför är det viktigt att du skyddar din syn.

Synen är både kraftfull och komplex, men också känslig. Eftersom synen är avgörande vid inlärning – men också för det dagliga livet – så är det viktigt att vi skyddar synen och ögonen och korrigerar synfel och förhindrar ögonsjukdom.

Blått ljus från skärmar och monitorer gör det ansträngande för ögonen. Det finns glas som skyddar mot det skadliga blåa ljuset!

 
ipad.png
 
 
 
 
Essilor_P.png
office.jpg
 

Trötta ögon – det finns hjälp att få!

 
 
saber.jpg

Saber Abdi är ortoptist, forskare och specialist på samsynsproblem

Idag har vartannat barn ögonproblem som kan kopplas till användningen av bildskärmar, iphones och läsplattor. Och det är ett växande problem.

Det konstaterar Saber Abdi, ortoptist och optikern Tony Pansell, båda ögonspecialister på EyeCenter.

– Jag gjorde en studie 2007 i samband med min avhandling och då hade var fjärde barn problem och idag är det så många som hälften visar min senaste forskning, säger Saber Abdi.

Ögonbesvären som kan kopplas till användandet av skärmar tar sig många uttryck. Problemen som kan yttra sig som trötthet, huvudvärk, eller att barnet har svårt att fokusera på en text. Barnets ovilja till att läsa har många gånger tolkats som att barnet har dyslexi. 

– Förr i tiden var det studenter som pluggade mycket som fick dessa besvär, säger optiker Tony Pansell, idag kryper det ned i åldrarna och vi möter åttaåringar som har samma problem som de hårt pluggande studenterna hade. 

Vad kan man då göra åt besvären? 

–Det gäller att man tar pauser, säger Saber Abdi, ögonen måste få fokusera på olika saker på olika avstånd. Därför bör man lägga undan mobilen eller läsplattan en stund och göra något annat varje timme. 

Det är också viktigt att låta en ögonspecialist träffa barnet för att gå igenom om det kan finnas behov av hjälpmedel, glasögon eller linser. 

–Det är inte värt det att gå i åratal med dessa problem när det finns hjälp att få! avslutar Saber Abdi.

 
tony.jpg

Tony Pansell är leg. optiker och forskare

 
 
 
 
Essilor_P.png
varilux_stability_quality_time.jpg

Barn

Under fosterutvecklingen är synen det sista sinnet som utvecklas. Vid tre dagars ålder kan barnet se och fokusera på sina föräldrars ansikten och det kan redan vid sex veckor känna igen dem. När barnet är sex månader gammalt görs en undersökning för att kontrollera om det kan följa ett föremål med blicken, inte kisar och att ögonen reagerar på ljus.

Ögat fortsätter att utvecklas fram till sex års ålder.

EyeCenter rekommenderar föräldrar att vara uppmärksamma på om barnet använder enbart det ena ögat. Närsynhet är ofta ärftlig ochuppträder mellan fem och tio års ålder. Även långsynthet är vanlig och bör behandlas.

 
 
baby.png
 
 
 
 
Essilor_P.png
xperio.jpg

Unga vuxna

Många upplever ögonbesvär som kan kopplas till användningen av mobiler och läsplattor. Det kan handla om irriterade och trötta ögon eller huvudvärk och trötthet.

EyeCenter rekommenderar specialanpassade glasögon som passar för det uppkopplade livetoch korrigerar synfel och dämpar besvären.

 
unga.png
 
janne.png
 

Vuxna

Ögonen förändras med tiden och många upplever att de får sämre sämre syn när de fyllt 40 eller 50. Kanske behövs läs- eller terminalglasögon för att kunna klara jobbet och det vardagliga livet.

EyeCenter rekommenderar en grundlig synundersökning för att se om det kan finnas åldersrelaterade synförändringar som långsynthet eller överkänslighet mot starkt solljus. Optikern kan ge förslag på olika hjälpmedel som läsglasögon eller progressiva glas

 
 
prog.png

Total frihet

Upplev alla detaljer inom en armlängds avstånd och längre bort - utan att bromsas upp av dåligt seende

close.png

Bättre seende på nära håll

Aktiviteter som att läsa i sängen, använda digitala enheter och följa din GPS under bilkörning blir mycket enklare.

huvud.png

Inga huvudrörelser

Njut av ett skarpt seende utan att behöva röra på huvudet eller justera din hållning i onödan.

 
 
 
 
 
Essilor_P.png
eyedrive.jpg

Seniorer

Åldersrelaterade ögonbesvär, presbyopi, orsakas av försämrad elasticitet i ögat. Det utvecklas långsammare efter 60 års ålder, men ögats åldrande leder ofta till sjukdomar som kan ge dålig syn eller blindhet. Risken ökar även på grund av ärftliga faktorer.

När vi åldras blir ögonen mer ljuskänsliga och lättare trötta. Det perifera seendet minskar gradvis med upp till tio procent, och färgseendet försämras.

 
 
barn.png